Wanneer moet u de jaarrekening 2016 deponeren?
Gezien de aanpassing van de maximale deponeringstermijn met ingang van boekjaar 2016, leest u onderstaand nog even de wettelijke 'spelregels' met betrekking tot opmaken, vaststellen en deponeren van de jaarrekening.

Deponeren jaarrekening
Een wettelijke verplichting

Onder andere bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat de financiële informatie beschikbaar is voor iedereen die daarin is geïnteresseerd.

Vanaf boekjaar 2016 kan een jaarrekening in de bedrijfsklasse micro of klein alleen nog maar digitaal worden gedeponeerd. Sinds 1 juli 2016 is de wetswijziging van kracht die het electronisch deponeren van de jaarrekening in het Handelsregister regelt. Op 25 april 2016 is de Algemene maatregel van Bestuur gepubliceerd in het Staatsblad.

Uiterlijk 8 dagen na vaststelling
U moet uw jaarrekening uiterlijk 8 dagen na vaststelling deponeren bij de Kamer van Koophandel. De uiterste termijn voor vaststelling verschilt per rechtspersoon.

Regels voor het opmaken en vaststellen van de jaarrekening van een bv

  • Binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar moet het bestuur de jaarrekening opmaken en voorleggen aan de aandeelhouders. De aandeelhouders kunnen het bestuur maximaal 5 maanden uitstel verlenen als er bijzondere omstandigheden zijn. Uitstel hoeft u niet te melden aan de KvK.
  • De aandeelhouders hebben vervolgens 2 maanden de tijd voor het vaststellen van de jaarrekening. Als uw boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar is dit 31 juli. Bij maximaal uitstel is dit 31 december.

Let op: Als alle aandeelhouders van de bv tevens bestuurder of commissaris zijn dan leidt ondertekening van de jaarrekening door de bestuurders en commissarissen meteen tot vaststelling, tenzij deze regel in de statuten wordt uitgesloten. Als ondertekening meteen leidt tot vaststelling, dan vervallen de 2 maanden die de aandeelhouders de tijd hebben om de jaarrekening vast te stellen en moet er binnen 10 maanden en 8 dagen na afloop van het boekjaar zijn gedeponeerd. Dit betekent dat bij een boekjaar gelijk aan het kalenderjaar uiterlijk 8 november gedeponeerd moet zijn.

Uw accountant kan u advies geven over de termijnen die voor u gelden en welke wijze vaststelling voor u van toepassing is.

Niet vastgestelde (voorlopige) jaarrekening

Als de jaarrekening niet (op tijd) is vastgesteld door de aandeelhouders, dan moet u de voorlopige jaarrekening deponeren. Deze voorlopige jaarrekening moet u 7 maanden na het einde van het boekjaar deponeren bij de KvK. Als u de maximale uitstel van 5 maanden heeft, dan moet u de jaarrekening dus 12 maanden na het einde van het boekjaar deponeren.

Wat gebeurt er als u de jaarrekening niet op tijd deponeert?

Als een onderneming failliet gaat, dan kunnen de bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als de jaarrekening niet (op tijd) is gedeponeerd. Ook kan het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst een onderzoek instellen. Hier kan een strafrechterlijke veroodeling door der rechter uit voortvloeien. U kunt hiervoor een boete van enkele duizenden euro's krijgen.

De deponeringsplicht geldt tot de datum van opheffing.
Woningborg
- Wat doen we
- Nieuws
- Vacatures
- Neem contact met mij op
Contact
Tielweg 24 | 2803 PK Gouda
Postbus 805 | 2800 AV GOUDA
T.: 0182 580004
E.: info@woningborggroep.nl
Volg ons op: